Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού


7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

To 7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 στο ξενοδοχείο Radisson Blue Park.
Το συνέδριο είχε μεγάλη ανταπόκριση από νέους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και από στελέχη των τμημάτων HR των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μέσα από τις παρουσιάσεις του συνεδρίου, αναπτύχθηκε σειρά από θέματα που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα στην περίοδο της κρίσης, αναφέρθηκαν αποτελέσματα ερευνών και βγήκαν  συμπεράσματα ωφέλημα για όλους.

Μερικά από αυτά:
Από την Ειρήνη Νικάνδρου (Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Η εργασιακή ικανοποίηση σε περιόδους κρίσης, η πρόθεση υποστήριξης, ακόμα και με μείωση μισθού και οι συμπεριφορές εκτός ρόλου (ανάληψη πρωτοβουλιών) έχουν άμεση σχέση με την ηθική και την αρετή της επιχείρησης, τουλάχιστον όπως αυτή την αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι. Η πρόθεση παραίτησης είναι πολύ μικρότερη σε επιχειρήσεις με εργασιακή αρετή και διαφάνεια. Οι εργαζόμενοι φαίνονται να είναι πολύ περισσότερο ευχαριστημένοι, όταν έχουν γνώση των κινήσεων και των αποφάσεων και βλέπουν ότι υπάρχει σκοπός σε ότι γίνεται.

Η κυρία Έλενα Γαλανάκη (Λέκτορας ΟΠΑ):
Μίλησε για τις μη χρηματικές αμοιβές, ένα είδος αντιπραγματισμού, που δίνεται σαν κίνητρο από τον εργοδότη στον εργαζόμενο με τη μορφή προϊόντος ή υπηρεσίας.
Οι  μη  χρηματικές αμοιβές προσφέρουν αξία στο εργαζόμεν,ο χωρίς αυτή να μπορεί να μεταπωληθεί. Τέτοιου είδους αμοιβές μπορεί να είναι: εκπαίδευση, υγεία και ασφάλεια, προϊόντα κτλ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι με τις μη χρηματικές αμοιβές επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αφοσίωση, οικονομίες κλίμακας, λιγότερες απουσίες και αύξηση της ικανοποίησης από τους εργαζομένους.

 Η κα Λήδα Παναγιωτοπούλου(Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Διερευνώντας τις απαιτήσεις της γενιάς Υ» (τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι και το 2000).
Σύμφωνα με την έρευνα τα άτομα της γενιάς Υ ζητούν από την εταιρεία, όπου εργάζονται:
  • Να είναι επιτυχημένη και με καλή φήμη στην αγορά
  • Να παίρνουν εκπαίδευση
  • Να έχει ήθος
  • Να έχουν καλές αμοιβές
  • Να προσφέρει προοπτικές εξέλιξης και καλές συστάσεις
Στο ερώτημα «Πώς ονειρεύεστε την καριέρα σας;», οι  νέοι απαντούν ότι η εξέλιξη δεν θα έρθει με το χρόνο προϋπηρεσίας ούτε με το mentoring, αλλά με τη διαρκή αναζήτηση και την κινητικότητα εργασίας.

Ο κύριος Πέτρος Μίχος (Talent acquisition,  Deloitte)
Παρατηρεί ότι  ενώ η ανεργία έχει φτάσει το 27 % έως και 30%, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο άτομο για την θέση εργασίας που θέλουν να καλύψουν. Ο λόγος ….Για μία θέση όλοι!

Ακόμα σημείωσε πως η χώρα μας, αν και βρίσκετε σε πολύ κρίσιμο σημείο, ειδικά για την απασχόληση της νεαρότερη ηλιακής κατηγορίας, εντούτοις κατέχει χαμηλά ποσοστά μεταναστεύσης για λόγους εργασίας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κα Ελένη Αποσπόρη (Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Ανέπτυξε την έννοια της «Ανταγωνιστικότητας μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Υποστηρίζει ότι η ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία είναι αυτοδέσμευση και μια συνεχής διαδικασία, η οποία απευθύνεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υιοθετείται λιγότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ αντιλαμβάνονται την ΕΚΕ κυρίως σαν ένα μέσο ενίσχυσης της αναγνώρισης από την κοινωνία.
Στη Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα εθνική στρατηγική  για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ενώ σχεδιάζεται από επιτροπή επιστημόνων δομημένο σχέδιο, που θα δοθεί άμεσα  για διαβούλευση.
  
Γεωργία Κωνσταντίνου
Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Skywalker.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου