Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Καινοτομική Επιχειρηματικότητα


Ζητούμενο: H δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος.

Η εξωστρέφεια και η προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας αποτελούν τους τομείς στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε για να οδηγήσουμε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά. Σήμερα, προσπαθούμε με αμφίβολες ίσως πρακτικές να κάνουμε όλα όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

Έχοντας βιώσει 3 χρόνια οικονομικής ύφεσης, είμαστε πλέον σε θέση γνωρίζουμε τι έχει περισσότερο ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να προχωρήσει και όχι απλά να επιβιώσει. Το πρώτο στάδιο είναι να αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε για να μην δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα, ειδικά των νέων. Εν συνεχεία αντί να "ποντάρουμε" σε τομείς που είναι πλέον ξεπερασμένοι μένει να αποφασίσουμε να στρέψουμε εκεί όλες τις δυνάμεις και τους πόρους μας. Υπάρχει ένα τρίπτυχο που κατά μία έννοια συνιστά το όχημα για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη και λέγεται, "εκπαίδευση-καινοτομία-εξωστρέφεια".

Η "τάση" των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω internet φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερο κοινό και έδαφος το τελευταίο διάστημα. Ένας από τους λόγους είναι προφανώς και το κόστος. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το internet, το πλήθος δωρεάν εργαλείων προώθησης και διαφήμισης, αλλά και το γεγονός πως είμαστε μία γενιά εξοικειωμένη με την τεχνολογία, δεν ζούμε χωρίς αυτή, υπάρχει παντού τριγύρω μας και η φυσική συνέχεια είναι να θέλουμε να την εντάσσουμε όλο και περισσότερο στη δουλειά μας. Μπορεί να πει κανείς πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να αποτυπωθούν απ'τις πιο χαρακτηριστικές μορφές καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Ακόμη δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία είναι ένα επιπλέον ζητούμενο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Μπορεί η αειφόρος ανάπτυξη να είναι θέμα κουλτούρας, αλλά στην πραγματικότητα όταν μιλάμε για αξιοποίηση φυσικών πόρων δεν μιλάμε μόνο για την παρεξηγημένη πράσινη ανάπτυξη, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Οι φυσικοί πόροι περιλαμβάνουν το έδαφος , τον αέρα, το νερό, τον ήλιο, τα δάση, τα άγρια ζώα, τα ψάρια, τα ορυκτά καύσιμα, μέταλλα και ορυκτά- υλικά που έχουμε πλούσια στην Ελλάδα. Η χρήση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον. Κάθε φορά που οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών, υπάρχουν οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αειφόρος διαχείριση αυτών των φυσικών πόρων και αξιοποίηση των τεχνικών διατήρησης είναι αναγκαία για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών.

Ζητούμενο για μένα είναι η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο σε ένα αξιακό σύστημα που αναδεικνύει το ταλέντο, τον άνθρωπο, τις ιδέες, την καινοτομία, ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και εθελοντισμού και κυρίως να δημιουργήσει ευκαιρίες για να παραμείνουν οι ικανοί άνθρωποι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που δημιούργησα την πρωτοβουλία του Industry Disruptors- Game Changers (http://id-gc.org/). Στόχος όλης της ομάδας είναι, μέσα από διαδικασίες που φέρνουν κοντά επιχειρηματίες, χορηγούς και accelerators να γκρεμίσουμε τα σύνορα για τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποτελέσουν τους αυριανούς Industry Disruptors και Game Changers.

Μιχάλης Στάγκος
Ιδρυτής των Ιndustry Disruptors- Game Changers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου