Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Συμπεράσματα από την έρευνα της εταιρίας Deloitte

Συμπεράσματα από την έρευνα της εταιρίας Deloitte, Deloitte, ανθρώπινο δυναμικό

Η εταιρία Deloitte διεξήγαγε έρευνα με τίτλο «Οι Παγκόσμιες Τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού (Global Human Capital Trends 2014)». Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 2500 ανώτερα στελέχη και διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο.

Γενικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι υπάρχει ανάγκη να παρθούν δραστικά μέτρα σε κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα της ηγεσίας (86%), της διατήρησης και δέσμευσης των εργαζομένων (79%), αλλά και του επανακαθορισμού της λειτουργίας της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού (77%).  Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται επιφυλακτικό όσον αφορά τη δυνατότητα της ομάδας τους να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτά τα θέματα. 

Το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις είναι η ανάπτυξη ηγετών σε όλα τα επίπεδα.  Παρ’ όλη την κρισιμότητα του ζητήματος, μόνο ένα 13% πιστεύει ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Ένα 66% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν αδυναμία στο να προσφέρουν στοχευμένα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης στους νέους εργαζόμενους ηλικίας 30 και 35 ετών, που αποτελούν τη γενιά «Υ».  Τέλος, ποσοστό μεγαλύτερο του 51% δήλωσε πως δεν πιστεύει πως οι επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν συνεπή προγράμματα διαδοχής.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις διεθνώς, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, είναι η ικανότητά τους όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να καλλιεργήσουν το αίσθημα της δέσμευσης από την πλευρά των εργαζομένων. Το 38% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η δυνατότητα της επιχείρησης να ενσωματώσει εταιρικά προγράμματα, που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ενστερνιστούν τους στόχους της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, είναι περιορισμένη. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα ανέφεραν ότι η εταιρία τους δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τους υπαλλήλους της  να βρουν την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ίσως αυτός να είναι και ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον οι εργαζόμενοι αποχωρούν από μια θέση εργασίας.

Το περιβάλλον εργασίας έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στα δημογραφικά δεδομένα, την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογίας και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας. Μόνο το 10% των υψηλά ιστάμενων των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι οι εργαζόμενοί του διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σημερινού παγκόσμιου περιβάλλοντος. Τμήματα ανθρώπινου δυναμικού υπάρχουν και προγράμματα ανάπτυξης ταλέντων υλοποιούνται. Εντούτοις, ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου των ερωτηθέντων (34%) θεωρεί ότι δεν επαρκούν. Τέλος, μόνο το 10% των διευθυντών των τμημάτων του ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις τους μπορούν να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμα προγράμματα που θα τους προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους .


Αθανασία Τσουκαλά, Υπεύθυνη Digital Marketing, Skywalker.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου